Schrijf een brief voor geïsoleerd levende volksstammen in Peru

1. Brief schrijven 2. Afronden 3. Versturen

Een Murunahua man in het zuidoosten van Peru die onlangs voor het eerst in contact kwam met de buitenwereld.
Een Murunahua man in het zuidoosten van Peru die onlangs voor het eerst in contact kwam met de buitenwereld.
© Chris Fagan/Upper Amazon Conservancy

De situatie in Peru is kritiek. In de gebieden waar ongecontacteerde stammen leven, bevinden zich ook een aantal van ’s werelds laatste exploitabele reserves van mahoniebomen. Illegale houtkappers plunderen deze gebieden wegens gebrek aan effectieve overheidscontrole. Geïsoleerd levende Mashco-Piro worden rivieropwaarts gedreven om deze invasie te ontwijken.

Daarnaast is in de laatste jaren meer dan 70% van het Peruaanse Amazonegebied verpacht aan olie- en gasbedrijven voor exploratie. Een aantal grote vondsten van olie en gasvelden dreigen nu de oerbossen waar de inheemse bevolking van afhankelijk is voor hun bestaan voorgoed te veranderen.

De olie-exploratie zal afgelegen gebieden openen voor andere indringers, zoals kolonisten en houtkapbedrijven. Dit zal een vernietigend effect hebben op geïsoleerde stammen waarvan bekend is dat ze in dit gebied leven. Maar zowel de Peruaanse overheid als de oliebedrijven blijven de catastrofale gevolgen van contact met deze stammen negeren. De overheid blijft nieuwe bedrijven aansporen om olie-exploratie uit te voeren in gebieden die bewoond worden door geïsoleerde stammen. Oud-president Alan Garcia twijfelde zelfs aan hun hele bestaan.

Wat u kunt doen

Schrijf een brief in uw eigen woorden of gebruik de onderstaande voorbeeldbrief. U kunt de voorbeeldtekst naar wens aanpassen.

S. E. Ollanta Humala
Presidente de la República del Perú
Palacio de Gobierno
Plaza de Armas
Lima 1
Peru


januari 19, 2019

Your Excellency


 
Kan mijn brief een verschil maken?
Ja. Ervaring leert dat brieven van bezorgde burgers steeds weer overheden en organisaties ter verantwoording roepen. Door beleidswijzigingen zijn vele levens bespaard gebleven.

Wat is beter, per post versturen, faxen of mailen?
Uw brief heeft verreweg het meeste effect als u hem uitprint en per post verstuurt. U ontvangt per e-mail een PDF van uw brief, met een indicatie van de portokosten.

Wanneer er sprake is van een realistische kans dat brieven per mail of per fax gelezen worden, verstrekken wij deze gegevens ook. Echter, e-mail adressen veranderen en faxmachines worden afgesloten. Dus stuur uw brief bij voorkeur per post.