Masaï uitgezet en gevangen genomen om plaats te maken voor safari jachtvergunning

Masaï woningen platgebrand, juli 2009
Masaï woningen platgebrand, juli 2009

© Survival

Acht Masaï dorpen in het Loliondo gebied in Tanzania zijn tot de grond toe afgebrand: 3000 mensen hebben nu geen voedsel, water of onderdak.

Op 4 juli werden Masaï woningen en voedselvoorraden in brand gestoken door zwaar bewapende Tanzaniaanse oproerpolitie. Doel was om de Masaï van het land van hun voorouders te verjagen. Duizenden Masaï blijven in behoeftige omstandigheden achter; hun vee is overgeleverd aan de ernstige droogte. Ze zijn uit hun dorp verdreven om ruimte te maken voor de jacht op wilde dieren door de Otterlo Business Corporation (OBC).

Zoals een Masaï het verwoordde: ‘Ons land is ons vandaag afgenomen als investering: voor de jacht door rijke toeristen”.

Ook kwamen bij Survival International verontrustende berichten binnen over verkrachtingen en ernstige mishandeling van Masaï vrouwen bij de uitzettingen. Een van de vrouwen beschreef deze beproeving als volgt: ‘Twee gewapende mannen zaten me achterna en dwongen me te gaan liggen, zes andere mannen kwamen hen achterna. Ze hebben mij allemaal verkracht’. 

Otterlo Business Corporation heeft volgens zeggen banden met de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft sinds 1992 exclusieve rechten op safari’s en de jacht in Loliondo, noord Tanzania. Oorspronkelijk is dit Masaï-gebied, echter sinds het verwerven van een jachtvergunning wordt het gebied door het bedrijf als jachtgebied voor grote dieren gebruikt. Door deze jachtvergunning worden de mogelijkheden voor de Masaï om toegang te krijgen tot het land waarop hun vee graast enorm beperkt, wat resulteert in een voortdurende spanning tussen de Masaï en OBC.

De recente wreedheden maken duidelijk dat de situatie kritiek is. Masaï vrouwen die onlangs in Loliondo demonstreerden tegen de gewelddadige uitzettingen kregen te horen dat zij het recht niet hadden om te protesteren. Ook waren er anonieme bedreigingen aan het adres van de leiders van de plaatselijke gemeenschap.

Het afbranden van dorpen is gestopt. Echter, iedere Masaï die een kudde hoedt binnen de grenzen van het OBC-jachtgebied wordt gearresteerd. Al vijf mensen zijn berecht, zonder toegang tot enige vorm van wettige verdediging of borgtocht, en zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Nog eens tien Masaï moeten op 24 augustus voor de rechtbank verschijnen.

Machtige safari-ondernemingen hebben ook in het verleden grote invloed uitgeoefend op de levens van inheemse volksstammen in Tanzania. In 2007 ontkwam de kleine Hadza stam, jager-verzamelaars, ternauwernood aan uitzetting van een deel van het land van hun voorouders. Dit als gevolg van het intrekken van de jachtvergunning in de Yaida Vallei door Tanzania’s UAE Safari Ltd., nadat druk was uitgeoefend door de Hadza, inheemse organisaties en Survival International.