Inheemse stammen op Borneo: 30-jarig bewind ‘heeft alles vernietigd’

Tijdens het bewind van Taib hebben de Penan talloze wegblokkades opgeworpen om de vernietiging van hun bos tegen te houden.
Tijdens het bewind van Taib hebben de Penan talloze wegblokkades opgeworpen om de vernietiging van hun bos tegen te houden.
<p>© Andy Rain/Nick Rain/Survival</p>

Volgens inheemse volksstammen in Sarawak, op het Maleisische deel van Borneo, is als gevolg van het 30-jarige bewind van eerste minister Taib Mahmud hun land ‘verkracht’, hun regenwoud vernietigd, en hebben zij ‘veel leed en ontbering ondergaan’.

Op zaterdag 26 maart viert Taib Mahmud zijn 30-jarige jubileum als hoofd van de regenwoudstaat. De langst zittende premier van Maleisië is herhaaldelijk en van verschillende zijden beschuldigd van corruptie.

Taib Mahmud bereidt zich intussen voor op de verkiezingen van 16 april 2011, waarvan de uitslag fel aangevochten zal worden. Hij heeft aangekondigd dat hij zich na de verkiezingen zal terugtrekken. Waarnemers hebben hier echter met scepsis op gereageerd, omdat hiervoor geen tijdstip is aangegeven.

De inheemse Penan zagen hoe houtkapbedrijven enorme delen van het regenwoud, waar zij voor hun voortbestaan van afhankelijk zijn, hebben verwoest. Deze bedrijven zijn door de regering van Taib Mahmud voorzien van houtkapvergunningen.

Een Penan-vrouw vertelde aan Survival International: “Ons land en onze rivier zijn vernietigd door het houtkapbedrijf, door de palmolieplantage. Alles is vernietigd – onze sago, onze vis, onze rivier – alles wat voort komt uit het regenwoud en waarvan wij afhankelijk zijn, is vernietigd. Dit heeft veel leed en ontbering toegebracht aan ons land.”

De inheemse volken van Sarawak hebben Taib Mahmud scherp veroordeeld voor de vernietiging van hun wouden. Een lid van de Tring en Berawan stammen vertelde Survival: “Taib is nu al dertig jaar aan de macht, en het grootste deel van onze wouden, misschien wel 80%, is verdwenen. Ze zijn gekapt door Taib en zijn handlangers. Hij heeft alles verkracht en de inheemse volken van Sarawak zijn volkomen verpauperd achtergelaten.”

De inheemse leider Jok Jau Evong: “Taib ziet Sarawak als zijn privébezit. Hoe langer hij aan de macht blijft, des te meer beschouwt hij Sarawak als een grabbelton.”

De regering van Taib Mahmud heeft geen enkel respect voor de jager-verzamelaars-cultuur van de Penan. Van hem is de uitspraak: “Hoe kunnen wij een gelijke samenleving bewerkstelligen als we toestaan dat een kleine groep mensen zich gedraagt als dieren in het oerwoud… Ik ben het aan de Penan verplicht om hen geleidelijk op te nemen in de maatschappij zodat ze niet meer te onderscheiden zijn van andere inwoners van Sarawak.”

Vele Penan werden gearresteerd vanwege hun verzet tegen de bulldozers die hun woud vernietigen.

Stephen Corry, directeur van Survival, verklaarde: “Taib heeft de toekomst van de Penan verkocht aan de hoogste bieder. Toen hij aan de macht kwam was het regenwoud nog voor het grootste deel ongeschonden. De Penan voeren nu een gevecht om de laatste restjes van het woud te beschermen.”

Noot voor de redactie:

Duizenden Penan en andere inheemse stammen zullen niet de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan de komende verkiezingen omdat zij geen identiteitsbewijs konden krijgen.